2008. január 31., csütörtök

Kel?


Kösz, ma nem kell! Együnk inkább valami sütikét, lehetőleg keltet. Azaz kelt tésztásat.

Sokan félnek, tőle, pedig nem ördöngősség, és olyan alapanyagok kellenek hozzá, amik általában megtalálhatóak egy kamrapolcon.
Hogy a címben feltett kérdésre igennel felelhessünk, azaz a tésztánk valóban megkeljen, a következő lépéseket érdemes betartani:

Az élesztő felfuttatása
Egy evőkanál cukrot tegyük a tejhez, ez indítja be az élesztőgombák munkáját.
A tej sohase legyen forró, csak langyos, enyhén meleg, különben nem fog feljönni az élesztő.

Kovász készítése
Egy mélyebb tálba tegyük a lisztet, a közepére lassan öntsük az élesztős tejet, közben fakanállal keverjünk hozzá a lisztből, a tetejére is egy kis liszt kerüljön. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 10-12 percig pihentetjük.

Dagasztás
A többi hozzávalót a margarin kivételével, összekeverjük, majd az élesztős liszthez adjuk. Ez általában a cukor és a tojás. Úgy gazdálkodjunk, hogy egy kis tej jusson ide is, akkor egyenletesebben lehet beledolgozni a masszát a lisztbe.
A margarint felolvasztva, de nem forrón, 2-3 részletben adjuk a tésztához.
Jó alaposan dagasztjuk, minél tovább csináljuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál könnyebb lesz. Ha a tészta szépen elválik az edény falától, akkor kész is vagyunk. Meleg helyen pihentetjük, amíg alaposan megkel.

Nincsenek megjegyzések: