2008. január 25., péntek

Lúdláb



Amikor a családomat kérdezem, hogy milyen tortát szeretnének szülinapjukra, egyöntetűen rávágják: Csokitortát! Először csalódottságot éreztem, mert ez olyasmi, mint a virágok között a szegfű, hogy jó-jó, szép, meg virág, de azért, valami különlegesebbre vágynék. Többféle variációt is kidolgoztam a sablonosságok elkerülése végett. Íme az egyik.

Hozzávalók:
Egy kerek piskótalap
3 deci tej
5 evőkanál liszt
20 deka kristálycukor
10 deka étcsokoládé
25 deka margarin
2 evőkanál kakaópor
mazsola
rum
meggybefőtt


Rumba áztatunk mazsolát. Egy picit szoktam csalni, rumos vízbe teszem (fele-fele), így takarékosabb és nem lehet kiérezni a trükköt. Gyerekek kedvéért használhatunk rumaromát is.
Egy kerek kakaós piskótaalapra a következő krémet kenjük: 3 dl tejet 5 evőkanál liszttel és 20 deka cukorral sűrűre főzünk. Habverővel keverjük el, akkor egyenletes lesz a krémalap. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy ne égjen oda. Menet közben beleteszünk még 5-10 deka étcsokoládét és 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport is. Akkor megfelelő sűrűségű a krém, ha egy sűrűbb puding állagára emlékeztet. Számolhatunk azzal, hogy hűlés közben még egy kicsit tovább sűrűsödik. Ha kihűlt a krém, géppel hozzákeverünk 20 deka margarint, egy kicsit hozzálöttyintünk a mazsola rumos levéből, majd fakanállal a mazsolát és fél üveg magozott meggyet is belekeverünk. Ha családunkban túlnyomó többségben vannak a mazsola ellenzői, akkor azt nemes egyszerűséggel hagyjuk ki. Ugyanígy járhatunk el a meggyel is. Sőt, ha úgy gondoljuk, hogy gyümölcsnek elég benne a kakaóbabból nyert por, a tortánk úgy sem hagy kívánnivalót maga után!

A tésztát locsoljuk meg a maradék rummal, kenjük rá a krémet. Ha híg lenne a krém, akkor folpakkal béleljük ki a kapcsos tortaformát, ebbe helyezzük a piskótalapot és úgy öntsük bele a krémet. A margarin miatt a hűtőben szépen összefagy majd.

Vonjuk be a tortánkat csokoládémázzal. Ez roppant egyszerű, 5 deka étcsokoládét kis lángon főzzünk össze 5 deka margarinnal, majd egyenletesen oszlassuk el a torta tetején és oldalán. Nem baj, ha mellé folyik kissé, ettől rusztikus diájnt nyer majd remekművünk. Tegyük a hűtőbe. Mielőtt teljesen megdermedne a csokoládé (10 perc), még díszítsük fel, negyed dióbéllel, meggyel, esetleg cukrozott narancshéjjal. Vagy gyermekünk életkorától és nemétől függően kisnyulat, Hófehérkét, gőzmozdonyt, dinót, kalózt, Turbómant, Bionicle harcost, netán csontvázat megjelenítő marcipánfigurával.

Mivel a torta elkészítése több, egymástól elkülöníthető fázisra bontható, így be tudjuk szépen osztani az elkészítését úgy, hogy egyszerre sohasem kell túl sokat foglalkozni vele.

Ennek a tortának egészen biztosan jobban fog gyermekünk örülni, mint a szintén a szülinapok táján esedékes kötelező védőoltásoknak, ami kislányom megfogalmazása szerint „Szülinapi oltás” és a mai napig nem érti, hogy ez meg ugyan miféle ajándék lehet.

Nincsenek megjegyzések: