2008. február 26., kedd

Sült főzelék


Ez tulajdonképpen egy tepsis zöldségétel, de az összetevőit illetően nagyon hasonlít a főzelékre. Csak a végén nem berántjuk, hanem megsütjük. Feltétlenül vagy feltéttel is fogyasztható.
Többféle zöldségből elképzelhető, nálunk a brokkoli és a karfiol szokott napirenden lenni.

Hozzávalók:
1 fej karfiol vagy brokkoli
most beletettem egy pár kelbimbót is
1 fej lila vagy vöröshagyma, de lehet újhagyma vagy póré is, akkor még finomabb
2-3 deci tejföl
5-10 deka sajt
olívaolaj
bazsalikom
oregánó
rozmaring
frissen őrölt bors


A zöldségeket bazsalikomos sós vízben megfőzzük. A tűzálló tálat olívaolajjal kikenjük, beletesszük a zöldségeket, megszórjuk a hagymával, meghintjük egy kis olívaolajjal, fűszerezzük, enyhén még megsózzuk. Bevonjuk a tejföllel és sajtot reszelünk a tetejére. A sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Különösen finom a karfiol-rozmaring-füstölt sajt párosítás.

Kalóriaszegényebb változat: tejföl helyett használjunk natúr joghurtot és/vagy hagyjuk el a sajtot!

És egy kis mese a végére, mindenféle összefüggés nélkül.
A kislányom megkapta a János Vitéz című rajzfilmet dvd-n. Másnap meséli a látottakat:
- Jancsi megtalálja Iluskát Tündérországban és átöleli. Remélem ma csókolózni is fognak!

Nincsenek megjegyzések: