2008. március 28., péntek

Ronda és finom



- avagy rumos-mazsolás csokoládés szelet

Ez a recept dédnagymamám egyik kézzel írott, sárgalapú szakácskönyvéből származik. Ahonnan a hókifli is. Az ő megoldása ott ér véget, hogy lekvárral megkenjük a tésztát. Én azt gondoltam, hogy tegyünk hozzá még valamit, amitől csokisabb az összhatás. Mondtam már, hogy a családom csokis sütemény-rajongó?
Az eredmény elég ronda lesz, mivel a lekvár és a krém csúszik egymáson. Javíthatunk a dolgon, ha sikerül valóban vízszintesen vágni a lapokat. Na de az íz kárpótol a látványért!


Hozzávalók:



Tészta
14 deka vaj vagy margarin
15 deka cukor
5 tojás
8 deka olvasztott csokoládé (legegyszerűbb a vaj egy részével együtt felolvasztani, akkor nem ég oda)
13 deka liszt
10 deka mazsola
1 vaníliás cukor

Krém
3 tojássárgája
3 deci tej
1-2 teáskanál kakaó
4-5 deka kristálycukor
1 vaníliás cukor
10 deka étcsokoládé

Az összeállításhoz
rum vagy rumaroma
sárgabarack- vagy eperlekvár

A tészta hozzávalóiból értelemszerűen tésztát keverünk. A tojásfehérjéket felverjük habnak, majd egy másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót. A vajas piskótánál először mindig a vajat keverjük a cukorral, azután egyesével adjuk hozzá a sárgájákat, így nem lesz szemcsés a tészta. Úgy szoktam, hogy előre felütöm a tojásokat és egy külön tálba teszem a sárgákat, innen adogatom egyesével a cukros vajhoz. Ezután jön a többi hozzávaló, végül a hab, melynek először egyharmadát keverjük el egyenletesen a masszával, majd a többit is.
Kivajazott-lisztezett hosszúkás sütőformában megsütjük. Ha jó minőségű, nem leragadós sütőformánk van, a lisztezést hagyjuk el.

A krémhez, ami tulajdonképpen egy házi puding, habverővel összekeverjük a cukrot, a tojássárgájákat, majd a kakaót, végül hozzáöntjük a tejet is, és a homogén lébe beletördeljük a csokoládét. Lassú tűzön kevergetve besűrítjük.

A tortából három lapot vágunk, megöntözzük rummal, megkenjük lekvárral és a csokis krémmel. Úgy gazdálkodunk, hogy az oldalára, tetejére is jusson a krémből.

A kevésbé édesszájúak hagyják ki a csokikrémet, vagy a lekvárt.

A sütemény elfogyasztása után nem árt egy alapos mosakodás a gyerekeknek. A kisfiam egyre inkább magáról akar gondoskodni, így az önállósodás folyamatában most ott tartunk, hogy ő nyitja ki a csapot. Miután megkérdezi tőlem:
- Felhangosíthatom?

Nincsenek megjegyzések: