2008. május 6., kedd

Brokkoli-krémleves


A leves az kell, mert körülölel. Melegít télen, vagy hűt nyáron. Jóllakat vagy étvágyat gerjeszt. Folyadék, rost, vitamin, élet és erő.

Hozzávalók

egy kisebb fej brokkoli
egy fej vöröshagyma
1 leveskocka (ha lehet, bio)
1-2 gerezd fokhagyma (elmaradhat)
1 krumpli (elmaradhat)
olívaolaj
bazsalikom, oregánó, só, bors
2 deci tejföl

A tálaláshoz pirított kenyérkocka, esetleg reszelt sajt (lehet füstölt is).

Olívaolajon megpároljuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd megfuttatjuk rajta a széttört fokhagymát, épp csak, hogy az illatát megérezzük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a megmosott, rózsáira bontott brokkolit, a leveskockát és bazsalikommal (akár ízkockával), oregánóval fűszerezzük. Ha szükséges, utána sózunk. Ha valaki sűrűbben szereti, tehet bele egy krumplit is, én nem szoktam.

Amíg a leves fő, elkészítjük a pirított kenyérkockákat (A fokhagyma-krémlevesnél leírt módon).

Ha puha a brokkoli, botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Úgy szoktam, hogy szűrőlapáttal kiszedem a brokkolirózsákat és a hagymacsíkokat, és egy kis főzőlével együtt homogenizálom, majd visszazuttyintom a lábosba. A tejfölt egy tálba teszem, egy kis levest merek hozzá, habverővel elkeverem, majd újabb levesadag következik. Addig csinálom, amíg kellően meleg nem lesz, akkor visszaöntöm a lábosba a tejfölös levet. Lisztet nem használok, a zöldség éppen eléggé sűrűvé teszi a levest.

Frissen reszelek rá borsot, még egyet rottyantok rajta és boldogan kanalazzuk a tányérba bekészített kenyérkockákra és reszelt sajtra.

Tojásmentes.
Gluténmentes.

Majd boldogan kanalazzuk a szánkba. A gyerekeim is majdnem olyan boldogan kanalazzák, mint ahogy az utánakövetkező palacsintát eszik.
Ez utóbbit eszegettem kissé lemaradva a családtól, mivel ők már az első palacsinták után nekiláttak falatozni. Fiacskám úgy gondolta tesz még egy kört és kérte, hogy az ő szájába is tegyek „fajatot”. Kisvártatva ezt az utasítást kaptam:
- Ne te egyed a sokat! Én eszem a sokat!











Nincsenek megjegyzések: