2008. április 27., vasárnap

Fűszeres sültkrumpli


A fűszeres sültkrumpli idő és pénztárcakímélő megoldás. Önmagában vagy köretnek is jó. A férjem kedvenc zöldsége a krumpli, így sohasem nyúlok mellé, ha ezt az ételt tálalom.
Mennyiséget nem írok, mindenki igényei szerint hámozzon krumplit. Az arányokat elrontani nem lehet!

Hozzávalók
krumpli
olívaolaj
fűszerek tetszés szerint: kakukkfű, oregano, bazsalikom, rozmaring, majoranna (2-3 fajta elég)
fokhagyma

bors


A krumplikat meghámozzuk, félbevágjuk és egy sütőlapra tesszük. Az olívaolajat összekeverjük a fűszerekkel, a préselt fokhagymával, és a krumplikra kanalazzuk őket. Sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük.
Meleg, 175-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a krumplik pirulása eléri az ízlésünknek megfelelő szintet.
Én azt szeretem, ha valami nagy galádság után alaposan elszégyellik magukat a krumplihuszárok, és megbarnul a szélük!

Tojásmentes.
Tejfehérjementes.

Mint írtam, elrontani nem lehet.
Kisfiam már tudja, hogy ha valamit elrontunk, arra van orvosság, meg kell ismételni. Kedvenc tornakazettám előadőjának, Bíró Icának a szavaival élve: kezdjük előről a gyakorlatot.
Ez a logika vezethette akkor is, amikor a balettelőadásról beszélgettünk vele.
- Ma megint megyünk megnézni a testvéredet. A színházban fog szerepelni, mint tegnap.
- Nem sitejüjt????

2008. április 23., szerda

Répa-káposzta saláta nem csak nyulaknak


A kislányunkat több okból sem írattuk Waldorf-oviba. Az egyik nyomós érv az volt, hogy ő bizony szereti a husit, a zöldséget pedig nem eszi meg. Szégyen ide, szégyen oda, nem eszi. Ezt a salátát viszont ő is szívesen elropogtatja.
Az öntetét hamis majonézzel készítettem, ami így kevésbé kalóriadús.
Gyakran tálalom a sajtos melegszendvics mellé, vagy amint az a képen is látható, a fűszeres sült krumpli (következő recept), esetleg virsli köreteként.
Az étel nem csak télvégi, hanem hóvégi is.

Hozzávalók


sárgarépa, tetszés szerinti mennyiségben
káposzta, egy kisebb fejnek a fele
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem

Az öntethez
3 főtt tojássárgája
2 doboz natúr joghurt


A répát megpucoljuk, lereszeljük az almareszelőn (nagy lyuk). A káposztát vékony szeletekre vágjuk, a nagy levélerezeteket kiválogatjuk, inkább csak maga a levél maradjon benne. Az újhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Egy salátástálban összekeverjük.

A tojásokat megfőzzük, a sárgájukat villával összetörjük, majd hozzákeverjük a natúr joghurtot és a sót. A salátára öntjük, és jól megforgatjuk benne a zöldségeket. Egy kis behűtés jót tesz neki.

Az igazi majonéz nyers tojássárgájával és olajjal készül – só és ecet ízesítéssel. Ez egyrészt nagyon hizlaló, másrészt a gyerekek miatt nem szoktam nyers tojást használni.

Tojásmentesen: használjuk házi vagy kész majonézt.

A saláta téli, de a történet tavaszi. Kisfiam mellettem sertepertélt a kertben, amíg a körtefát metszettem. Egyszer csak rátalált egy jó hosszú szőlőindára.
- A pojszíjót is levágod? – kérdezte tőlem nagy szakértelemmel a kerti törpe.

A porszívót amúgy nem vágom le, felfut a diófára és azt a különös optikai csalódást okozza, hogy szőlő nő a diófán.

2008. április 8., kedd

Illatos krumplisaláta


Tavasz van, de a zöldségesek kínálata egyelőre ugyanaz, mint a téli hónapokban. A zöldéhség viszont egyre növekszik az emberben. Úgyhogy íme egy téli saláta. (a következő fejezetben meg egy másik.)
Most sajnálom csak igazán, hogy a szagos radír után nem futott be világkarriert a „szagos képernyő” – bár állítólag létezik ilyesmi -, mert a saláta illata valami isteni….


Hozzávalók:
½ kiló kiflikrumpli
½ zeller
1 fej lilahagyma
1 piros héjú alma

Az öntethez:
ecet, só, cukor víz
koriandermag


Héjában megfőzzük a krumplit és meghámozva egy külön lábosban a zellert. Ha kihűltek, akkor vékonyan felcikkezzük a zellert, illetve héjatlanítás után felkarikázzuk a krumplit. Szintén vékony karikákra vágjuk a lilahagymát, és vékony cikkekre az almát, amit most kivételesen nem hámozunk meg.

Egy jénai tál aljára leterítünk egy sor krumplit, rá az újhagymát, a zellert, és az almát. Addig rétegezzük, amíg van a hozzávalókból, a tetejére krumpliréteg kerüljön, esetleg csinosításnak egy pár karika lilahagyma.

A hagyományos módon elkészítjük a sóból, a cukorból, az ecetből és a vízből ízlés szerint a salátaöntetet. Egy vastag szalvétát – legjobb barátnőnket – széthajtunk, a közepére helyezünk egy teáskanálnyi koriandermagot. A szalvétát szépen visszahajtjuk, és egy vastag kés nyelével, vagy húsklopfolóval egy deszkán addig ütjük, amíg kissé szét nem törnek a magok. Ha van fűszermalmunk, akkor ezt egyszerűbben megoldhatjuk. A koriandermagot is a salátaléhez adjuk, és ráöntjük a rétegezett zöldségekre.

Kicsit behűtjük.

Önmagában is jó, de ajánlom virsli, fasírt, rántotthús mellé is.

Tejfehérjementes.
Tojásmentes.


2008. április 2., szerda

Ha még nem volt elég a sonkából

- avagy Rakott karalábé Húsvéti köntösben


Megint sikerült egy after party-recepttel kijönnöm… Viszont közreadom az eredeti verziót is, és ezen a sonkás változaton is érdemes elgondolkodni!
A megadott mennységek körülbelül értendők, ebben a receptben nem igazán vannak elrontott arányok.

Hozzávalók
2-3 fej karalábé, mérettől függően
30-40 deka főtt, füstölt sonka
15-20 deka rizs
5 deci tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj.
kakukkfű

frissen őrölt bors

A hétköznapi változathoz a sonka helyett
1 fej vöröshagyma
40 deka darált hús

Főzzük meg a rizst. A karalábét pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyabb szeletekre. Olívaolajon, lehetőleg vastag aljú acéllábosban pároljuk meg, tegyük hozzá az apróra vágott petrezselymet és sót is. Ha a saját leve nem lenne elég arra, hogy megpuhuljon, öntsünk hozzá még egy kis vizet.

A tejfölbe keverjünk 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, a sonkás változatnál némi kakukkfüvet is.

A főtt sonkát vágjuk kisebb darabokra-szeletekre.

Ha a hétköznapi változatot készítjük, olívaolajon pároljuk meg a vöröshagymát, majd fehérítsük ki rajta a datált húst. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, sózzuk, meg is borsozhatjuk.

Egy tűzálló tálat kiolajozunk, az aljára terítjük a karalábé egyharmadát, frissen őrölünk rá borsot. Erre kerül a rizs fele, a sonka, vagy a darált hús fele, a tejföl egyharmada. Így készítünk két emeletet, a tetejére kerüljön a karalábé és a tejföl utolsó harmada. Ha visszamaradt volna valamennyi olívaolajos karalábéfőzőlé, azt rácsorgatjuk a tejföl tetejére.


175 fokon a sonkás változatot 30-40 percig sütjük, a darált húsost egy kicsit tovább, 50-60 percig. Arra figyeljünk, hogy a tejföl a tetején ne barnuljon meg túlságosan. Ha látjuk, hogy nagyon pirul, de a sütési időből még van, akkor terítsünk alufóliát a tetejére.



Tojásmentes
Tejfehérjementesen: használjunk növényi alapú tejszínpótlót a tejföl helyett



Kislányom Húsvét előestéjén látta a híradóban, hogy Brüsszelben tüntetnek a Nato ellen. Drótkerítésen másztak át, eszeveszetten szaladgáltak, ordítoztak. Lánykám teljesen le volt döbbenve, hogy felnőtt emberek így randalírozzanak.
- Tudom már, hogy mi lesz a büntetésük! A Nyuszi nem hoz nekik semmit!