2008. május 29., csütörtök

Tiltott gyümölcs





Avagy a desszert, amit a férfiak is szeretnek

Avagy Rumtopf

A Rumtopf magyarul rumosfazék. Sajnos már nem tudok utánajárni, hogy nagymamám sváb nagypapám unszolására gyártotta-e a rumtopfot nyaranta, vagy az ő dunántúli hagyományai közé kell- e sorolni. Mindenesetre gyerekkoromban sóvárogva néztem a spájzajtóból a tiltott gyümölcsöt, az egyre növekvő és egyre gusztusosabban rétegződő Rumtopfot. Mondhatni sündörögtem körülötte, mint macska a tejesbödön körül.

Hozzávalók:
az aktuális idénygyümölcs
cukor
rum


Előkészítünk egy csatos üveget. Én kimostam és egy kis forralt vízzel átöblítettem. Beleraktam a most aktuális idénygyümölcsöt, az epret. Rászórtam annyi kristálycukrot, hogy ellepje. Felöntöttem rummal.
Egy kicsit állni kell hagyni a napon, mondjuk egy délután, aztán mehet a hűtőbe. Ha új gyümölcsfajtának lesz szezonja, akkor azt tesszünk az üvegbe, így rétegezzük, míg a szeder és a körte zárja a sort majd ősszel. Rumot egyre kevesebbet kell hozzáönteni, mert a gyümölcs maga is levet ereszt majd. 2-3 hét alatt szívja magába a gyümölcs a cukrot és a rumot, illetve ekkora érnek össze a nyár ízei az üvegben.

És hogy mire jó mindez?

Lehet rakni különféle torták, sütemények töltelékébe, a tetejére díszítésnek. Mi legjobban azt szeretjük, hogy vanília pudingra tesszük. A gyerekek színes szórócukrot, vagy csokireszeléket kapnak rá, mert ez tényleg nem nekik való. Mi viszont boldogan kanalazzuk, sőt egyre boldogabban ezt a pillanatok alatt elkészülő nyalánkságot.
A visszamaradt levet pedig szintén édességekbe használhatjuk, ha a recept rum hozzáadását írja elő.

Kedves Olvasóm! Idén nyáron Te is nyomon követheted a családunk – és reményeim szerint a Te Rumtopfod fejlődését. Friss hírek a blogban.


Csatos üveg




















Norbi 333333333




















Éjjajj úgy élvezem én a strandot....boldog eperszemek







2008. május 22., csütörtök

Hátrányból előny



Lúdlábtorta másképp

A Nagy Családi Születésnapon – öten is tavasszal ünneplik a születésnapjukat a családunkban – lúdlábtorta volt az egyik ünnepelté. A nagy konyhai sürgés-forgásban a meggyet nem kevertem bele a krémbe, amit viszont már rákentem a tortalapra. Egy hirtelen ötlettől vezéreltetve belenyomtam a tetejébe a meggyeket és ezt öntöttem le a csokibevonattal. Kellemes házias, rusztikus külsőt nyert így a torta.



Tojásos galuska zöld bóbitával


Itt tulajdonképpen a Ronda és finom-sorozat egy újabb epizódjával van dolgunk.


Tojásos nokedlit szerettem volna csinálni salátával. Viszont nagyon nem tetszettek a fejessaláták. Rápillantottam egy másik jó kis zöld halomra és hirtelen felindulásomban vettem 3 maroknyi friss spenótot.

Hozzávalók:
spenót
olívaolaj

bors
fokhagyma

A spenótot megmostam, kiereztem, vékony csíkokra vágtam, olívaolajon megpároltam (zsírjára sütöttem). Ízesítettem sóval, borssal. A végén megfuttattam rajta két gerezd áttört fokhagymát is.

A kész tojásos nokedli tetejére halmoztam a tányéron.

A nokedlit én a következő összeállításban csinálom: 20-25 deka liszt, 2 tojás, só, szűk egy deci ásványvíz. Ez tulajdonképpen a sváb spätzle, egy picit keményebb a mi nokedlinknál, de nekem épp ezért tetszik.)

2008. május 19., hétfő

Karfiollángos


Ezt a receptet a cseh barátnőmtől tanultam. A játszótéren ismerkedtünk össze, a lányaink egy napon születtek. Gabi diplomatafeleség, ma már Amerikában élnek. Habár ezt a blogot nem fogja tudni elolvasni, az együtt töltött szép napokra emlékezem…

Hozzávalók:1 szép fej karfiol
2 tojás
3 evőkanál liszt
szerecsendió

a sütéshez étolaj

A karfiolrózsákat nyersen lereszeljük az almareszelőn. Nagyon könnyen megy, talán könnyebben, mint az alma. Összekeverjük a tojássárgájával, a liszttel, a sóval és a frissen reszelt szerecsendióval. A tojásfehérjéket felverjük habnak, ezt is belekeverjük. Ha a karfiolfejünk ígéretesen túlméretes, akkor még egy tojást és egy kanál lisztet belekeverünk, hogy kissé sűrűbb tésztát kapjunk, mint a palacsintatészta.

Közepesen forró olajba merőkanállal szedjük, mindkét oldalát átsütjük.

Tejföllel, savanyúsággal, friss paradicsommal tálalhatjuk. Önmagában is finom, könnyű vacsora. Lehet köret is hús mellé, vagy húspótló rizs, hasábburgonya, krumplipüré mellé, nagyon sokoldalú.

Tejfehérjementes.


Gabi kislánya és az enyém nagyon jól eljátszanak egymással, pedig nincs közös nyelvük. Azt hiszem példát kellene vennünk róluk.














2008. május 16., péntek

Kapros-olajbogyós túrókrém


Hogy ne mindig csak a felvágott-sajt-lekváros, vajas kalács körforgalomban haladjunk, a Reggeli- és Vacsorafélék Országútján, szeretek kitérőt tenni a Krémek → feliratú kivezető tábla irányába is.
A túró különösen jó lehetőségeket kínál erre. Szeretem a túrót, általában meg is vagyok elégedve a minőséggel. Ha jó sorsunk azonban lehetővé teszi, vásároljunk házi túrót!


Hozzávalók:20-25 deka túró
kb. egy deci tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
10 deka zöld olajbogyó vagy kígyóuborka

frissen őrölt bors


Összekeverjük a túrót a tejföllel, hogy olyan halmazállapotú legyen, ami nem folyik le a kenyérről. Ezután belekeverjük az ízesítőket: a félbevágott olajbogyókat, az apróra vágott kaprot, a sót – vigyázva a mennyiséggel, mert az olajbogyó is sós – a zúzott fokhagymagerezdeket és a frissen őrölt borsot.

Ha nem szeretjük az olajbogyót, használjunk kígyóuborkát (vagy mindkettőt). reszeljük le az almareszelőn és úgy adjuk a krémhez.

Friss kenyérszeletekre kenjük, lehetőleg bagettre, vagy zsúrkenyérre. Csak fogyasztás előtt tegyük, hogy a krém ne áztassa el a kenyérszeleteket. Paradicsomot kínálhatunk mellé.

Tojásmentes.


A túró szóról egyből egy középiskolás élményem ugrott be. A büfében egyszer percekig nem tudtam megszólalni a nevetéstől, amit az előttem álló fiú rendelése váltott ki. Mivel magas volt, le kellett hajolnia, úgy nézett be Julika nénire a kis tálalóablakon keresztül és barátságos mosollyal, melyet a jóindulat elnyeréseképpen tett, ennyit mondott:
- Egy nagy túróst kérek!














2008. május 11., vasárnap

Aki szeret, etet



- ezt a feliratot olvastam a Lehel Csarnok egyik hentesboltjára kiírva. Egy örökérvényű igazság, rusztikusan egyszerűen megfogalmazva. A szeretet egyik legfontosabb kifejezési módja a gondoskodás. Persze, hogy tényleg gondoskodás legyen, nem árt okosan közelíteni a dologhoz, egészséges ételeket készíteni. Nehogy úgy járjunk, mint az idős néni, akinek kutyácskája alig bír döcögni virslilábain, hiszen azoknak egy jól megtermett hurkatestecskét kell cipelniük, ami a folyamatos jutalomfalat-osztásban vált ilyenné.
Azért néha mi is megengedhetünk egy-egy jutalomfalatot szeretteinknek, „egy szippantást a jóból”.

Oroszkrémtorta
Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az ember gondolná!

Hozzávalók:
egy kerek piskótalap (6 tojásból)

A krémhez:3 tojássárgája
3 evőkanál mazsola
rum, vagy rumaroma
kandírozott narancshéj
1 evőkanál liszt
10 deka kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
½ dl tej
2 dl tejszín
1 zacskó habfixáló

A díszítéshez:darált keksz, vagy dió
pár szem meggy vagy eper
2 dl tejszín
2 ek porcukor
1 zacskó habfixáló

A mazsolát beáztatjuk a rumba, vagy a rumaromába. Nálunk most konyakaromát lehetett kapni, azzal is tökéletes volt.

A krémhez lábosban habverővel összekeverjük a 10 deka kristálycukrot, a 2 vaníliás cukrot a három tojássárgájával, hozzákeverjük, az 1 evőkanál lisztet és a fél deci tejet. Nagyon lassú tűzön, vastagtalpú acéllábosban vagy gőz fölött folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Éppúgy, mint a lúdlábtorta krémjét. Felverjük a tejszínt a habfixálóval habnak, ha kihűlt a tojásos krém, fakanállal óvatosan összekeverjük vele, hogy a hab össze ne törjön. Hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát (pár szemet tegyünk félre) és egy kicsit a levéből is löttyintünk hozzá.
A kerek piskóta lapot, melyet a Hát ez piskóta! fejezetben leírtak szerint sütöttünk meg, vagy készen vettünk, lehetőség szerint 3 lapra vágjuk, de ha úgy alakul, a kettő is megteszi. A lapokat meglocsoljuk a rummal, vagy az aromával, megkenjük a krémmel. Úgy gazdálkodjunk, hogy az oldalára és a tetejére is jusson.
Az oldalát megszórjuk darált keksszel. A tetejére habzsákból kinyomjuk a 2 evőkanál porcukorral és 1 zacskó habfixálóval felvert 2 deci tejszínt. Ha nincs habzsákunk, akkor villával tetszetősen elrendezgetjük a torta tetején a habfelhőket., az amerikai lakodalmi torta keresetlenségét kölcsönözve neki. A mazsolából félretett pár szemmel megszórjuk, a szélére egyenlő távolságra meggyet, vagy epergerezdeket ültetünk.

Behűtjük, egy pár óra kell neki, hogy ne legyen folyós a krém.


És ha már a csigáknál tartottunk múltkoriban.
Kislányom is élvezettel nézegeti a csigákat, gyűjtögeti a házukat. Ő azonban örök lázadó.
- Nézd Anyu, itt van egy csiga! Ebben lakik! – szalad hozzám kislányom egy szép éticsiga-házzal.
- Ebben a csigaházban már nem lakik senki, a csiga elköltözött belőle. –mondom.
- De! Én láttam, hogy felkapcsolta a villanyt!

Díszítési javaslat: kandírozott narancshéj, piros és fekete ribizli



Meggyel és rumba áztatott mazsolával











2008. május 6., kedd

Brokkoli-krémleves


A leves az kell, mert körülölel. Melegít télen, vagy hűt nyáron. Jóllakat vagy étvágyat gerjeszt. Folyadék, rost, vitamin, élet és erő.

Hozzávalók

egy kisebb fej brokkoli
egy fej vöröshagyma
1 leveskocka (ha lehet, bio)
1-2 gerezd fokhagyma (elmaradhat)
1 krumpli (elmaradhat)
olívaolaj
bazsalikom, oregánó, só, bors
2 deci tejföl

A tálaláshoz pirított kenyérkocka, esetleg reszelt sajt (lehet füstölt is).

Olívaolajon megpároljuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd megfuttatjuk rajta a széttört fokhagymát, épp csak, hogy az illatát megérezzük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a megmosott, rózsáira bontott brokkolit, a leveskockát és bazsalikommal (akár ízkockával), oregánóval fűszerezzük. Ha szükséges, utána sózunk. Ha valaki sűrűbben szereti, tehet bele egy krumplit is, én nem szoktam.

Amíg a leves fő, elkészítjük a pirított kenyérkockákat (A fokhagyma-krémlevesnél leírt módon).

Ha puha a brokkoli, botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Úgy szoktam, hogy szűrőlapáttal kiszedem a brokkolirózsákat és a hagymacsíkokat, és egy kis főzőlével együtt homogenizálom, majd visszazuttyintom a lábosba. A tejfölt egy tálba teszem, egy kis levest merek hozzá, habverővel elkeverem, majd újabb levesadag következik. Addig csinálom, amíg kellően meleg nem lesz, akkor visszaöntöm a lábosba a tejfölös levet. Lisztet nem használok, a zöldség éppen eléggé sűrűvé teszi a levest.

Frissen reszelek rá borsot, még egyet rottyantok rajta és boldogan kanalazzuk a tányérba bekészített kenyérkockákra és reszelt sajtra.

Tojásmentes.
Gluténmentes.

Majd boldogan kanalazzuk a szánkba. A gyerekeim is majdnem olyan boldogan kanalazzák, mint ahogy az utánakövetkező palacsintát eszik.
Ez utóbbit eszegettem kissé lemaradva a családtól, mivel ők már az első palacsinták után nekiláttak falatozni. Fiacskám úgy gondolta tesz még egy kört és kérte, hogy az ő szájába is tegyek „fajatot”. Kisvártatva ezt az utasítást kaptam:
- Ne te egyed a sokat! Én eszem a sokat!











Töltött zsömle


Szeretem azokat a menüket, hogy leves és valamilyen tartalmasabb desszert. Egyszerűen is meg lehet oldani a kérdéskört, vesz az ember a pékségben friss kakaós csigát, túrós táskát, meggyes papucsot.

Vagy van otthon gondosan takargatott szikkadt zsömléje és készít egy töltött zsömlét. Ha nem gondoskodtunk előre a szikkadásról, akkor fáradjunk el a legközelebbi nagyobb élelmiszerüzletbe. Biztosan lesz eredmény. Ha azonban pórul járnánk, és csakis friss zsömle lenne készleten, ne habozzuk megvenni azt!


Hozzávalók:
4 zsömle
tej (pohárnyi)

A töltelékhez
20 deka túró
2 deci tejföl vagy 1-2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
mazsola
porcukor

A töltelék hozzávalóiból krémet készítünk. Szerintem ez egy nagyon jó kis túrókrém, önmagában elkanalazva, palacsinta- vagy rétes-tölteléknek is. Ha nyersen esszük, a tejfölt teszem bele, ha sütjük, akkor a tojást (vagy mindkettőt).


A zsemléknek kis kalapot vágunk, a nagyobbik rész belsejét kitépkedjük, és a krémhez adjuk. Egy pici tejjel átitatjuk a zsemlék belső falát. Beletöltjük a krémet, visszatesszük a kalapokat, és a tetejüket megkenjük egy-egy teáskanál tejföllel. Tepsibe tesszük őket, és a maradék tejet a tepsibe öntjük. 175 fokon addig sütjük, amíg a tetejük barnulni kezd.


És ha már a csigánál járunk. Kisfiam gyakran kap tízóraira kakaós csigát. Már tisztáztuk, hogy nem élőlény. Onnan jöttem rá, hogy annak hiszi, hogy gyakran kérdezgette, amikor a tányérjára tettem:
- Meghalt?
Megnyugtattam, hogy nem élő állatot tálalok elé, sőt nem is holtat, hanem egy tésztafélét. Úgy látszik azonban, hogy mégsem lendültünk túl tökéletesen ezen a problematikán. Amikor a mai példányt betettem a kosaramba – ezt a műveletet mindig egy kis izgalom előzi meg, hogy vajon kapunk-e – akkor a vadászok diadalittasságával kiáltott fel:
- Elkaptuuuuk!
Tényleg nagy bravúr volt, a párducfürgeségű puhatestű már iszkolt volna a hűtőpultok felé.