2009. február 7., szombat

Batyubál I.




- avagy pisztáciás juhsajtos falatkák


Az igazi farsangi étel a fánk. A farsangi esemény pedig a bál, népiesebb változatában a batyubál, amikor a vendégsereg kis batyuban, kosárkában (teszkós zacskóban) a bál színhelyére szállítja a finom falatokat, ahol egymást megkínálják az emberek. Lehet összehasonlítani, receptet cserélni, szembe dicsérni, háta mögött kibeszélni és sok mindent összeenni...
Ezek a kis pogácsafélék, amit akár a batyubálba is magunkkal vihetünk, török recept alapján készültek, de magyaríthatunk is rajta. Pogácsa, kelesztés nélkül.


Hozzávalók
20 deka Anikó sajt, vagy bármilyen juhsajt (vagy trappista, ha a sarki boltban azt árulnak)
20 deka margarin
30 deka liszt
2 tojássárgája
5-10 deka pisztácia vagy tökmag vagy lenmag (elhagyható)

A tetejére
egy tojássárgája
fekete kömény vagy szezámmag vagy darálatlan mák (elhagyható)

A sajtot az almareszelőn (nagy lyuk) lereszeljük. Összekeverjük a puha margarinnal, a tojássárgájákkal, a liszttel. A pisztáciát /tökmagot összetörjük mozsárban, vagy egy nagykéssel felaprítjuk (a lenmagot nem kell), és a tésztához adjuk.

Alakzatokat formálunk belőlük. Az én szegényes fantáziámban perecekre és pogácsákra gondoltam. A gyerekeim ez utóbbit rögtön elnevezték labdának. Aztán készült még katica, virág, szívecske, csigabiga (lány szekció) és vijjogós mentőautó, tűzojtó, kard, féjejmetes hajvijágító (?) és féjejmetes űjhajó is (fiú szekció – egyúttal merítést is kaphattam az ovis társak ismereteiből is, nálunk sem kard, sem féjejmetes űjhajó nem volt – eddig).

Egy tojássárgájával megkenjük a pogácsákat, a tetejét megszórjuk valamiféle maggal. A török konyha szereti a fekete köményt – én is -, melynek angol neve nigella.

175 fokon 15 perc alatt kisütjük.


Sajnos az óvodabálba nem lehet ilyesmit vinni, mert csakis számlával ellátott bolti termék jöhet szóba, közegészségügyi okok miatt (ez érthető). Így aztán a jelmezekre koncentrálhatunk. Nem mintha sokat kellene gondolkodni rajta, hogy ki mi legyen – tűzojtó és Vanília (a kedvenc könyv főszereplője).

Ha valaki szeretne egy kis ötletet meríteni gyermeke jelmezéhez, íme egy link:

http://gyerektrend.blog.hu/




Játszunk
















"Festünk" tűzojtót, kardot, vijjogós mentőautót....hogy melyik melyik?
Megfejtéseket a kiadóba kérjük!

3 megjegyzés:

Vali írta...

Szia!
Ez nagyon aranyos. A recept sem lehet rossz, de a körítés a legjobb.
Én már túl vagyok az ovis farsangon, az utolsó előtti nap el is dölt, hogy dalmata kutyus jelmezt kell készítenem. (nagymama)

erős ildikó írta...

Nagyon jópofa ez a sokféle alakzat! A recept is remek, köszi!

írta...

Szia, nézz be hozzám egy kis játékra. ;) :D