2009. március 4., szerda

Cukkini krémleves

Hát semmi nem lehet tökéletes, ahol bazsalikom és egyéb „odori”, illatos fűcsomó bőségesen kapható, ott kapor nincs, és fordítva. Pedig a kapor az egyik kedvencem és a cukkini-krémleves fontos alkotóeleme.
A cukkini krémleves többarcú. Ha akarom könnyű nyári, ha akarom melegítő téli, ha akarom étvágygerjesztő a főfogás előtt, ha akarom, maga a főfogás, ha akarom kifordított bundakesztyű….







Hozzávalók
2 közepes cukkini
4-5 kisebb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3-5 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 deci tejföl vagy tejszín
olívaolaj
só, frissen őrölt bors
fűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, ízlés szerint



Ez a recept sem kivétel: az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, a végén megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, de csak addig, amíg az illatát meg nem érezzük. Felöntjük vízzel, beletesszük a meghámozott és karikákra vágott sárgarépát, a megnemhámozott és karikákra vágott cukkinit és a felaprított kaprot (nem kell karikára). Megfűszerezzük, és addig főzzük, amíg az összetevők meg nem puhulnak. Ekkor a szilárd összetevőket kihalásszuk a levesből és némi lé hozzáadásával összeturmixoljuk. Visszaöntjük a lábosba. Tejfölt teszünk egy nagyobb edénybe, és szépen hozzámeregetünk a levesből, minden merőkanálnyi után habverővel csomómentesítve az elegyet. Ha a tejföl kellően felmelegedett a levestől, akkor az egészet visszaöntjük a lábosba, és a habverővel még keverünk rajta. Hatása ez utóbbi akciónak elenyésző, viszont hihetetlenül élvezetes és a kívülállók számára látványos.

Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk. Így a laktatóbb változatot valósítjuk meg. Hagyjuk ki a kenyeret, vagy mindkettőt, akkor viszont könnyű ebédünk, vacsoránk lesz.

Ha nem árulom el, hogy zöldségből van, kisfiam két tányérral is megeszik belőle. Igazi férfiember ugyanis húst eszik hússal, kis rábeszélésre krumplival. Téliszalámit, kolbászt kenyér nélkül.

A nővére is így indult mundjuk, ő még a lentebb taglalt túrókrémből is kipilinckázta az amúgy a túróval megegyező színű és tökéletesen láthatatlan zúzott fokhagymát is, hogy ő azt nem hajlandó...
Neki azonban ma már elárulhatom, imádja a zöldségeket. Egy kifogást emelt csak eddig:
- Anyu nagyon finom a leves, de miért tettél bele hínárt? -kérdezte, miközben kiemelt egy kissé nagyobbra hagyott kapordarabot a tányérjából.

Kisfiunk meg még ízlésformálás alatt van. Szoktuk neki mondani, amikor finnyáskodva kotorássza arrébb a snidlinget, vagy egyéb zöldségfélét, hogy figyeld meg, alig pár év telik csak el, és úgy jössz haza a menzáról: hogy képzeld, még csak bazsalikomot sem tettek bele!!!!


Gluténmentes (kenyérkocka nélkül)
Tejfehérjementesen tejszínpótlóval a tejföl helyett.

Nincsenek megjegyzések: