2010. június 26., szombat

Narancsos muffin, avagy hova tegyük a beszáradt lekvárokat, ha itt a friss?




Ezt most olyan nagyképűen írom, mintha a sok befőznivalóhoz sürgősen szükségem lenne üres üvegekre. Pedig nem tervezek idén különösebben nagy befőzést, már csak arra való tekintettel sem, hogy a téli nyár mit művelt például az eperárakkal. Jófajta sűrű lekvárunk azonban volt itthon, történetesen citrom, ami szépen harmonizált a naranccsal. Meglátásom szerint sok gyümölcs harmonizál szépen a naranccsal, tegyünk az eltüntető ételek sorába beillő muffinunkba olyat, ami éppen van otthon.

Az eső által szobafogságban töltöttük az időt, és a sütit falatozva arról tanakodtunk, hogy melyikünknek ki a kedvenc szereplője az egyik kedvencrajzfilmünkben, a Madagaszkárban. Apukánknak Julien király (hiányos biológiai ismereteim következtében nevezzük makinak), kislányunknak Alex, az oroszlán, nekem a pingvinek. Kisfiunknak pedig az a zsiráf, amelyiknek nem hosszú a feje. Kedves Olvasó, kitaláltad melyik állatra gondolhatott?


Hozzávalók

5 tojás

12 dkg vaj vagy margarin

15 deka cukor

25 deka liszt

1 narancs leve és héja

½ csomag sütőpor

sűrű lekvár


Összekeverjük a vajat és a cukrot, hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, ezzel is alaposan elkeverjük. A masszába reszeljük a narancshéjat, belefacsarjuk a levét. Végül belekeverjük a lisztet és a sütőport.


A muffin-sütő mélyedéseit kibéleljük papírral. Kétharmadukig megtöltjük a tésztamasszával. Egy-egy teáskanálnyi lekvárt teszünk bele, és ezután egyharmadnyi tészta következik.


175 fokon 30 percig sütjük.


Tejfehérjementesen Liga margarinnal.


Nagyon vártuk már a nyári szünetet, lassan teltek az utolsó óvodai napok. Kiscsoportos annyit ért az időből, hogy tegnap, ma holnap és azt a mértékegységet ismeri, hogy nap. Mindent napban mérünk, a hónapot nem tudja értelmezni. Ha azt mondjuk egy hónap, úgy érti egy nap. Vigyázni kell a szavakkal. A visszaszámlálásnál is.

- Már csak 4-et, 3-at, 2-t kell aludni, és utoljára mész oviba.

- UTOLJÁÁÁÁÁRA??????

- A nyári szünet előtt! Ősszel megint mész.

- De télen nem.

- De, télen is mész, és tavasszal is, csak most jön egy hosszú szünet, hogy kipihenhessük magunkat. És képzeld, amikor ősszel újra mész az oviba, akkor már középsős leszel!

- Dehogy is! – hessegeti el egy jóindulatú mosoly kíséretében ezt a képtelenséget a növekvő törpe. (reméljük, hogy olyan lesz végül, mint a szovjet törpe: óriási)

(a megfejtés pedig: a zebra)

1 megjegyzés:

Bianka írta...

De jó, hogy el is teszel és van is még. Nekem egyik sem, marad a bolti.
A muffinok viszont mesteriek