2010. június 18., péntek

Töltött karalábé

Igazi júniusi ebéd vagy vacsora. Friss karalábé, a héjából kifeslő zöldborsó és szabadföldi petrezselyem. Igen, mindjárt itt az igazi nyár… Hozzávalók 4 karalábé 40 deka darált hús fél kiló héjas borsó (vagy egy konzerv) 1 fej vöröshagyma egy csokor petrezselyem 2 deci tejföl (elhagyható) 15 deka jellegzetesebb ízű reszelt sajt (elhagyható) olívaolaj 1 bio leveskocka kakukkfű só bors Törpméretű, de törpeerőműnyi energiákkal megáldott apró segítőinket ültessük le az asztalhoz borsót pucolni. Az automata borsópucoló jól fog működni, ha 1. előzőleg már leültünk velük, és együtt pucoltunk meg legalább egy adag borsót. 2. folyamatosan beszélgetünk velük (vagy ha erre nem lenne energiánk, mese cd-t helyezünk a lejátszóba) A karalábékat megpucoljuk, a leveskockával ízestített, lobogva forró vízben puhára főzzük. A borsót is mellé tehetjük főni. Ha kihűltek, kettévágjuk, és belsejüket karalábévájóval kivájjuk. Csak a karalábénak. Ha kerülendő a tejfehérjét, nem szeretnénk tejfölt és sajtot használni, akkor kis kalapot vágjunk (a karalábénak), hogy a sütéskor ne száradjon ki a töltelék. Amíg a karalábé fő, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát megdínszteljük az olajon, a fokhagymát megfuttatjuk rajta, ha kész. Hozzáadjuk a darált húst, és kifehérítjük. Nagyon jó a darált füstölt hús. Én most sima disznócombot vettem, ezért a tetejére füstölt sajtot szórtam. Hozzáadjuk a borsót, az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A végén a keverékhez adjuk a kivájt karalábédarabokat is. A tölteléket a karalábékba töltjök, ha a tejfehérjementes megoldás mellett döntöttünk, a kalapokat a karlábéfejek tetejére ültetjük. A megmaradt tölteléket egy tűzálló tál aljára tesszük, erre ültetjük a töltött karalábékat. Ha a tejfölös variációt készítjük, akkor a töltelékkel telt karalábékat bevonjuk vele. Sütőbe toljuk, és 175 fokon fél óráig sütjük. A tejfölös karalábéfejeket megszórjuk a reszelt sajttal, és visszatoljuk a már lezárt sütőbe addig, amíg rá nem olvad a tetejére. Rizzsel tálaljuk. Ha a rizst elhagyjuk (vagy csak keveset vételezünk belőle), akár a fogyókúránkba is illeszthetjük az ételt. Gluténmentes. Tejfehérjementesen sajt és tejföl nélkül. Tojásmentes. Kisleányunk köszönhetően a tavaly nyáron elvégzett mandulaműtétnek, az idei tanévben nem is volt beteg. Azonban, ahogy a nagykönyvben meg van írva, a szünet első napját lázzal, fej- és torokfájással kezdtük. Lemásolta a mintát: akkor beteg, amikor megengedheti magának. A tanév utolsó napjai bizony megerőltetőek voltak, művészeti gálával, zongoraversennyel, sportnappal. Amikor erről beszélgettünk, az olvasni igencsak szerető kislányka megkérdezte: - Hol van az a nagy könyv? Nem válaszoltam rá azt, hogy az Élet Iskolájának Könyvtárában….

1 megjegyzés:

Bianka írta...

nagyon finom lehet