2014. július 11., péntek

Két hét Bécs 2.0 - Naschmarkt



Török tea- és fűszerárus

„Bécs 190 piaca téged vár. Te mire vársz még?” – így kelleti magát óriásplakátokon a sok-sok szabadtéri élelmiszer-áruda. Bécs 23 kerületében hivatalosan 1-2 állandó jelleggel nyitvatartó piacot tartanak számon, rengeteg azonban az ideiglenesen kitelepülő standokból álló piac is.
 

A hátrébb levő paradicsom az Ochsenherz (marhaszív) féle: egy-egy példány fél kilót is nyomhat!
Helyi termelők

Azt mondják, hogy ha igazán meg akarsz ismerni egy várost, menj ki a piacára. Na de melyik lehet Bécs „piaca” a 190 közül? Természetesen a piacok királynője, a Belváros mellett elterülő Naschmarkt. Neve valószínűleg a naschen (nassolni) igéből származik, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a bécsiek tudják mi a finom, és szeretik is finom ízekkel kényeztetni magukat. Más elméletek szerint az elnevezés az Asche (hamu) szóból eredeztethető, mert az egykor a városfalakon kívül elterülő területen, a nyugatról keletre tartó Wien folyócska partján itt hamulerakó volt. Ennek helyén alakult ki egy kis tejpiacocska a XII. században. Egyes meglátások szerint talán a kőrisfából készült tejesrocskák (Eschenholz) adták a nevet ennek a területnek. Gyümölcs és zöldségpiac Bécs Freyung nevezetű városrészében volt található, de a szomszédos Skót-kolostorral (Schottenkloster) való ismételt konfliktusok miatt a piacot ide, a városfalakon kívülre telepítették, és mivel a Kärtner-kapu közelében volt, Kärtnertormarktnak nevezték. A kocsikon Bécsbe érkező zöldséget és gyümölcsöt ezen a piacon kellett értékesíteni (a víziúton jövők felúszhattak a Dunacsatornán a városba is).


Mókusparadicsom: kesudió, pisztácia, wasabi
A Naschmarkt elnevezés 1820 táján jelent meg, én magam is azt hiszem, hogy a piacon kapható mindenféle gyümölcs, keleti nyalánkság, datolya, cukrozott narancshéj miatt. Mindenesetre 1905 óta ez a hivatalos neve. A XIX. század utolsó évtizedében szabályozták az addig tekergő Wien folyócskát, helyenként fedett mederbe terelték vagy íves hidakkal kötötték össze a két partját. Így esett ez a Naschmarkt közelében is. A területet két „utca”, a Wien folyó két „partja” szegélyezi, a Rechte és a Linke Wienzeile (jobb- és baloldali Wienpart), gyönyörű házakkal, köztük a szecessziós stílusú Majolikaházzal. 1910-ben kezdtek bele a piac 120 darab egységes stílusú, kőből készült standjának építésébe, amelyekben ma is folyik az árusítás.







Raviolik frissen
Jamgyökér, főzőbanán

Minden kapható itt, ami egy szokásos piacon is: hús, zöldség, gyümölcs, hal, minden igen tetszetősen elrendezve. Sokféle egzotikus gyümölcs, zöldség, nincs az a különleges recept, aminek a hozzávalóit ne találná itt meg a lelkes háziasszony. Külön kategóriát képeznek a magvakat, aszalt gyümölcsöket, a fűszereket, az olajbogyókat árulók. Kedvenceim az antipastik, az előétel-falatok, a kecske-sajttal töltött óriás-olajbogyó, a dióval töltött datolya, baconnal bebugyolálva, az articsóka. Finomak a keleti édességek, a baklava, a két kókuszreszelék közé fogott pisztácia-réteg. Édes, de megvan az az előnye, hogy hamar elég is lesz belőle. Imádnivaló a kész ravioli, rukkolával-juhsajttal töltve, a gombás, a spenótos.




Kihagyhatatlan a török teaárus, akihez, ha törökül szólsz (vidd magaddal törökül tudó húgod, ahogyan én is tettem), jó esélyed van egy grátisz forró teára kis üvegcsészéből. Ha kitartóan, visszatérő vendégként kérdezgeted, hogy citromízesítésű teát lehet-e kapni, előbb-utóbb felkerül a polcra, a narancsos, az orosz, az oolong, a darjeeling, a számtalan zöld- és gyümölcstea mellé.






A Naschmarktra sokan nem a főzés, hanem kizárólag az étkezés miatt járnak, a fűszeres illatot, amit a piac eleve áraszt, tovább színesíti a sokféle étkezde ezerféle íze. Inni is lehet, a málnamurcit például, melyről megemlékeztünk már e sorokon, ki ne hagyja senki. Kellemes málnaszörpikének álcázza magát és hamar jó hangulatba ringatja a mit sem sejtő szomjazót. Bécset Alsó-Ausztria (Niederösterreich) tartomány öleli körül, melyet négy negyedre osztottak fel. Ezek egyike a Weinviertel, a Bornegyed, természetes hát, hogy az innen származó itókákkal is lehet a torkokat locsolgatni a pultként-asztalként funkcionáló fából készült boroshordóknál.

 Szombat az igazi piac-nap. Ilyenkor a környékbeli termelők is behozzák friss termékeiket, sok esetben biogazdálkodásból származót. Egy euróért gyönyörű fej, egész hétre elég tölgyfalevél-salátát kapni, friss bazsalikomköteget. A gyümölcs bizony nem olcsó mulatság, gyakran csak a fél kiló árát írják ki, hogy ne tűnjön fel, kisebb vagyonokról beszélünk. Szombaton van a bolhapiac is, aki szeret régiségek között kutakodni, bizonyára jó lelőhelynek fogja gondolni a színes kirakodóvásárt. Én eléggé el nem ítélhető módon egy „Müller” és „13” feliratú német válogatott meznél döntöttem úgy, hogy nem élhetek tovább anélkül, hogy U9-es méretben meg ne vásároljam.. Talán túl gyorsan vágta rá az árus, hogy rendben van, tíz euró az ára, az eredeti 15 helyett, amit ő ajánlott. Lehet, hogy még kisebb összeget kellett volna mondani?


A Naschmarktra inkább nézelődni, beszélgetni, kóstolgatni jár az ember, mintsem nagybevásárolni. Az árusok „Kosten, kosten!” (kóstold meg) felkiáltással folyton kínálgatják termékeiket, aminek nehéz ellenállni. Amerikai turista-csoportoknak jó érzékkel még az is odakiáltják, hogy „szép lesz a hajad tőle”! (Hiába ők a bad-hair-day népe…). Mindebből talán már kitűnt, hogy az eladók nagy része nem éppen tőzsgyökeres bécsi polgár, inkább első- és másodgenerációs bevándorlók. Valahogy mindez illik is a valaha volt soknemzetiségű Monarchiához. Magyarokat is találunk az árusok közt, a magyar majonéz nagyságrendekkel jobb, mint a nyugat-európai. Erős Pista, gulyáskrém, piros paprika a vezérfonal. Ha én magyar termelő lennék, biztosan hoznék cserepes virágot is erre a piacra. Ebben piaci rést véltem felfedezni. Hogy mást ne mondjak, az erzsébeti piac egyetlen virágosstandja is meglehetősen jó helyen végezne a nemzetközi összehasonlításban (az árakról nem is beszélve).


Aki a Naschmarkta jön, számítson rá, hogy el fog csábulni, és ez még akkor is így lesz, ha nem éppen olcsó áron adják a portékákat itt. Aki a Naschmarktra jön, számítson rá, hogy máskor is fog jönni.









Nincsenek megjegyzések: